17. februar 2020

Handicapsystemet WHS

Nytt handicapsystem 1. mars 2020

Søndag 1. mars 2020 innføres et helt nytt handicapsystem i Norge – World Handicap System (WHS). De seks store handicapsystemene i verden blir i 2020 til ett verdensomspennende handicapsystem.

Som golfspiller blir du påvirket av dette på ulik måte. Blant annet kommer du til å få et nytt handicap beregnet ut ifra de nye reglene i WHS. Ditt nye handicap kan bli det samme, høyere eller lavere enn ditt nåværende EGA handicap. Når du logger inn i GolfBox etter 1. mars vil du kunne se ditt nye handicap.

Registrer alle handicaptellende runder – både gode og dårlige

Det nye handicapsystemet er basert på et gjennomsnitt av de åtte beste av dine siste 20 runder. Dette betyr at ditt handicap vil gjenspeile din spillestyrke bedre enn før. Men, uansett hva slags handicapsystem som benyttes, må systemet ha data å jobbe med. Det er derfor viktig å registrere alle handicaptellende runder, og så mange som mulig, i GolfBox. Både gode og dårlige runder må registreres for at handicap skal bli riktig. Handicaptellende runder kan spilles både i Norge og ellers i verden.

Det grunnleggende i WHS

  • Et gjennomsnitt system. Ditt handicap blir gjennomsnittet av de åtte beste av dine siste 20 registrerte runder. Du ser alltid ditt oppdaterte handicap i GolfBox (fra 1. mars).
  • Maks handicap er 54,0. Den tidligere sperren for høyning over 36 er borte. De samme forutsetningene og reglene gjelder for alle, og handicap beregnes likt for alle, uansett handicap.
  • Ingen handicapkategorier. Alle golfere, uansett handicap, kan registrere handicaptellende selskapsrunder og runder på 9 eller flere hull.
  • To måter å registrere score i GolfBox. Velg mellom å fylle inn brutto slag hull-for-hull eller din totale justerte bruttoscore for runden.
  • Ingen forhåndsregistrering. Du behøver ikke meddele eller registrere en handicaptellende runde på forhånd. Har du spilt en handicaptellende spilleform og spilt etter golfreglene skal runden registreres, uansett resultat.
  • Handicaptellende spilleformer. For å kunne registrere runden må du ha spilt individuelt slagspill med fullt spillehandicap og ha spilt etter golfreglene for slagspill. Du kan spille brutto-slag, netto-slag, Maksimum score eller Stableford. Det er antall slag, ikke Stableford-poeng, som avgjør om ditt handicap blir endret.
  • GolfBox beregner. Akkurat som før beregner GolfBox ditt handicap, så du behøver ikke lære handicapreglene i detalj. Hvis det er hull du har plukket opp ballen, eller hull du ikke har spilt, vil du få veiledning i GolfBox hvordan disse hullene fylles ut når du registrerer runden. Høyeste hullscore for handicapformål er netto dobbel bogey (samme antall slag som null Stableford poeng). 

Noen av fordelene med WHS

  • Et gjennomsnitt system reagerer raskere på endringer og gjenspeiler din spillestyrke bedre enn det tidligere handicapsystemet, som i stor grad baserte seg på din beste prestasjon.
  • Kortere runder. Alle golfere kan registrere runder på 9 eller flere hull. Det gjør det mulig å kunne registrere flere handicaptellende runder hvis du ikke kan eller har mulighet til å spille 18 hull.
  • Ditt handicap kan sammenlignes med spillere fra hele verden. Når du spiller utenlands kan du spille mot andre spillere på like vilkår, uansett land.

Tre vanlige spørsmål

«Hva kommer til å skje med mitt handicap ved overgangen 1. mars?»

Det er et vanskelig å forutse hva ditt nye WHS handicap blir sammenlignet med ditt gamle EGA handicap. Det kan bli høyere, lavere eller bli det samme. Spillere hvis handicap er på vei opp får generelt et høyere handicap.

Et handicapsystem er alltid avhengig av hva du registrerer. Har du hatt som vane å registrere alle runder, både gode og dårlige, har du mest sannsynlig et EGA handicap som gjenspeiler din spillestyrke. Det bør derfor ikke bli så store endringer i ditt nye handicap. 

«Jeg har ikke 20 runder registrert i GolfBox, hvordan får jeg nytt handicap da?»

Ditt nye handicap blir beregnet som et gjennomsnitt, men da blir gjennomsnittet beregnet ut ifra et færre antall runder. Det finnes en beregningstabell som tar hensyn til hvor mange runder du har. Eksempel: Har du 9 runder baseres gjennomsnittet på dine beste 3.

Systemet fungerer også om du ikke har noen runder registrert i perioden 1. januar 2017 – 28. februar 2020. Da blir ditt nye handicap ved overgangen det samme som ditt nåværende EGA handicap.

For at en runde skal kunne bli med i beregningen av nytt handicap må runden inneholde informasjon om enten bruttoscore eller Stableford-poeng, og i tillegg par, baneverdi og slopeverdi. Runder som bare er registrert med en Stableford-poengsum blir ikke med i beregningen.

 «Hvorfor gikk jeg opp i handicap etter en god runde?»

Dette kommer du nok til å oppleve, og dette kunne ikke skje i det gamle systemet.

Årsaken er at ditt handicap er beregnet ut ifra et gjennomsnitt som ser på dine 20 siste runder. Det handler derfor ikke bare om den nyeste runden du akkurat har registrert, men også den runden som «gikk ut» og ble din 21. runde.

Hvis den runden som gikk ut var enda bedre enn den nyeste blir gjennomsnittet av dine åtte beste runder høyere, til tross for at det handicapet du spilte til i din nyeste runde var lavere enn ditt handicap. Derfor kan du få et høyere handicap til tross for at du har registrert en god runde.

Mer informasjon og kontakt

Informasjon om WHS

Vi i Grønmo GK kommer til å sende ut info per e-post og det vil finnes linker til opplæring.

Klubbens handicapkomité

Har du spørsmål om WHS eller ditt handicap, nå eller etter overgangen til WHS, kan du kontakte klubbens handicapkomité:

Informasjon fra Norges Golfforbund

Mer informasjon samt svar på de vanligste spørsmålene finner du på hjemmesidene til Norges Golfforbund: www.golfforbundet.no

Begrepene du bør lære deg!

  • Brutto slag
  • Bane par
  • Course rating (Baneverdi)
  • Slope rating (Slopeverdi)
  • Justert brutto score
  • Spillehandicap

Trykk på logoen under for å gå til den detaljerte klubbpresentasjonen.

×